Brusel zkontroluje výrobu chleba či hranolků. Nařizuje teplotní normu
ČESKO - Brzy se pravděpodobně změní příprava a výroba hranolků, chleba, kávy či sušenek. Zástupci členských států EU schválili nové nařízení, jenž by výrobu těchto pochutin měl učinit zdravějším.
Nové nařízení ovlivní technologii výroby u velkých firem.
„Nařízení umožní nejen omezit přítomnost této karcinogenní látky, ale také pomůže zvýšit informovanost o tom, jak zabránit vzniku akrylamidu, k němuž často dochází při domácích úpravách,“ řekl k očekáváné novince eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.
Členské státy EU novinku poklidně přijaly, proti byla jen Belgie. Ta považuje hranolky za své národní jídlo, o které by mohla přijít.
Podle českých zástupců Evropská unie prý český chleba ani další pochutiny nesebere.
Mluvčí Markéta Ježková na webu ministerstva zemědělství řekla: „Například pro výrobu hranolků bude potřeba vybírat odrůdy brambor, které mají přirozeně nižší obsah cukrů."
EU nepřišla s tímto napádem ze své vůle, členské státy si nařízení sami odhlasovali. A to už 19. července.
Smyslem je omezit výskyt Akrylamidu v jídle, který je považován za rakovinotvornou látku.