Zdraží ceny v obchodech? První vlna EET prodražila jídlo i pivo v restauracích
ČR - Od prosince 2016, kdy byla zavedena povinost elektronické evidence tržeb (EET) v restauracích či ubytovacích zařízeních, vzrostly ceny jídel i nápojů oproti období před nutností evidovat tržby zhruba o tři procenta.
Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Zdražila prakticky všechna jídla - od českých "hotovek" jako je svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně přes polévky a minutková jídla.
Podle statistiků (ti využívají jako měrnou jednotku pro porovnávání v čase 100 g) zdražila například svíčková na smetaně z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny.
U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny.
Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu.
Podražilo i točené pivo. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny.
Dražší je i víno. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.
Reálné ceny v restauracích a hospodách jsou ještě vyšší.
Podle pivovarů navíc zavřely stovky hospod a restaurací.
Od středy 1. března 2017 začne platit druhá vlna EET, do které se přihlásí obchodníci. Následovat budou další obory podnikání.
Připraveno je 60% obchodníků
Ve druhé vlně má EET využívat zhruba čtvrt milionů maloobchodníků a velkoobchodníků. Přibližně 145 tisíc obchodníků ale nechává zavedení EET na poslední chvíli, což vyplývá z údajů Finanční správy.
Paradoxní je, že s přechodem na EET mají kromě malých prodejců problémy i velké řetězce.
Do EET se zapojují i provozovatelé e-shopů, těch je evidováno zhruba 37 tisíc.